вівторок, 2 березня 2021 р.

Безпека дітей в інтерненті

 

Дедалі все більше дітей і підлітків проводять свій вільний час в Інтернеті, зокрема у соціальних мережах. Із поміж корисної інформації, на жаль, там багато й ризиків. Цифрове середовище, справді, є небезпечнішим, ніж здається. Діти можуть сприймати свою активність у соціальних мережах як гру та не розуміти наслідків своїх дій, що може призводити до катастрофічних випадків.

За інформацією Уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби (https://cutt.ly/hlNfHW8), 90% дітей до 12 років мають доступ до Інтернету. У період карантину час проведення онлайн збільшився на 80%. 60% підлітків готові зустрітися з онлайн-другом, котрим може бути будь-хто. Отже, говорити з дитиною про ризики онлайн важливо, щоб попередити небезпеку. Тому, і батьки, і вчителі мають об’єднувати зусилля, щоб сформувати у дітей навички цифрової та соціально-емоційної грамотності, поведінки у Всесвітній мережі, а також створити безпечне освітнє середовище в Інтернеті.

«Створюємо онлайн-простір разом з дітьми»: довідник для батьків та вихователів https://cutt.ly/LlNf0nu

На жаль, в нинішній час досить поширеним є цькування із застосуванням цифрових технологій – так званий кібербулінг. Він може відбуватися в соціальних мережах, платформах обміну повідомленнями (месенджерах), ігрових платформах і мобільних телефонах, зокрема через:

• поширення брехні чи розміщення фотографій, які компрометують когось у соціальних мережах;

• повідомлення чи погрози, які ображають когось або можуть завдати комусь шкоди.

За даними ЮНІСЕФ в Україні, майже 50% підлітків були жертвами кібербулінгу. Кожна третя дитина прогулювала школу через кібербулінг. 75% підлітків у анонімному опитуванні підтвердили те, що Instagram, TikTok і Snapchat є основними соціальними платформами для цькування.

Зважаючи на це, Міністерство цифрової трансформації у співпраці з ЮНІСЕФ випустили чат-бот "Кіберпес". У чат-боті можна дізнатись про те, як діяти дітям, батькам і вчителям у разі кібербулінгу.

Чат-бот у Telegram (https://t.me/kiberpes_bot) і Viber (https://cutt.ly/LlNgIxT) допоможе дізнатись, як визначити кібербулінг, як самостійно видалити образливі матеріали з соціальних мереж, а також куди звертатися за допомогою.

У чат-боті "Кіберпес" можна знайти інформацію про те:

• що таке «кібербулінг» та як він проявляється;

• як визначити контент, що містить кібербулінг;

• що робити, якщо вас кібербулять;

• як видалити матеріали, що містять кібербулінг;

• як попередити кібербулінг;

• як не бути кібербулером.

Всеукраїнська кампанія проти кібербулінгу створила відео "Mr. Nox" (https://cutt.ly/ZlNgMaA) і буклет (https://cutt.ly/YlNhrrP) для батьків і дітей, який пояснює, як розпізнати кібербулінг і куди звертатися дітям і батькам дітей, які опинились у ситуації кібербулінгу.

На платформі цифрової освіти ДІЯ також розміщений освітній Серіал для батьків «Безпека дітей в інтернеті» (https://cutt.ly/ylNhdr8) про те, як уберегти дітей онлайн від шкідливих матеріалів, кібербулінгу, суїцидальних інтернет-спілок, сексуального насильства.

Посібники батькам і педагогам для навчання дітей безпечному користуванню інтернетом:

1. Діти в Інтернеті: як навчити безпеці у віртуальному світі: посібник для батьків https://cutt.ly/2lNhnF3

2. Виховання культури користувача Інтернету. Безпека у всесвітній мережі: навчально-методичний посібник https://cutt.ly/3lNhOzd

3. Онлайн-посібник "COVID-19. Поради з безпеки онлайн для батьків та опікунів" https://cutt.ly/1lNhLqe

4. Посібник Ради Європи "Свобода вираження поглядів та інтернет" https://cutt.ly/flNh93c

5. Навчально-методичний посібник "Керівництво із соціально-педагогічного супроводу формування безпечної поведінки підлітків в інтернеті" https://cutt.ly/PlNjtbB

6. Методичні рекомендації до використання в освітньому процесі закладів загальної середньої освіти навчально-методичного посібника та робочого зошита „Інтернет, який ми хочемоˮ (the Web We Want) https://cutt.ly/1lNjkLN

7. Дізнайся про свої права в цифровому середовищі https://cutt.ly/qlNjQzr

8. Попередження та протидія КІБЕРБУЛІНГУ в дитячому середовищі України https://cutt.ly/ylNjDbF

Якщо дитина має психологічні проблеми та немає з ким ними поділитись, або потрапила в ризиковані для здоров’я ситуації, в тому числі випадки, пов’язані з соціальними мережами, то варто звернутись до організації Teenergizer, де надають психологічні консультації рівний-рівному, https://teenergizer.org/ чи зателефонувати на Національну дитячу «гарячу лінію»:

0-800-500-225 (безкоштовно зі стаціонарних)

116111 (безкоштовно з мобільних)

Немає коментарів:

Дописати коментар

Міс класу

  20 березня пройшов конкурс «Міс класу», серед дівчаток 2 класу.   Незважаючи на такий юний вік, дівчата виявили себе справжніми леді і дов...